Ned. sep 25th, 2022

„Tihi dečak“ najbolji na pozorišnom festivalu Mali Joakim

Predstavom „Pinokio kakvog još niste videli“ Kraljevačkog pozorišta koja je odigrana u čast nagrađenih, svečano je zatvoren 12. Festival predstava za decu i mlade „Mali Joakim“, koji je u proteklih osam dana održan u Centru za kulturu Lazarevac. Domaćin ovog festivala bilo je Prvo prigradsko pozorište „Puls teatar“. U takmičarskom delu programa izvedeno je osam predstava dok je u revijalnom delu publika mogla da pogleda tri predstave i dve izložbe. Prema oceni stručnog žirija, Grand pri za najbolju predstavu u celini pripao je predstavi „Tihi dečak“ Pozorišta za decu Kragujevac, dok je po oceni publike nagrada pripala Narodnom pozorištu Leskovac za predstavu „Mališa u zemlji knjiga“.

Festival „Mali Joakim“ tokom osam dana u Lazarevac je doveo najbolje dečije predstave pozorišta koja su članovi Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, inače osnivača ovog festivala. Domaćin, Puls Teatar, potrudio se da ugosti sve ali i dovede brojnu publiku koja je uživala u programu. Direktorka Puls-a Ivana Nedeljković zadovoljna je organizacijom, a pre svega mladom publikom koja je bila jako disciplinovana i ispratila sve predstave tokom trajanja festivala.

Dr Milivoje Mlađenović teatrolog, Ljubica Beljanski Ristić pozorišni pedagog i Dragana Miloševski Popova pozorišni reditelj, činili su stručni žiri koji je odabrao najbolju predstavu i dodelio 11 priznanja. Međutim, priliku da svoj sud o predstavama da, imala je i referentna grupa učenika koja je pogledala sve predstave. I ovaj put, odluka žirija i publike nije se poklopila.

Ivana Nedeljković
Ivana Nedeljković

Po oceni mnogih, ovaj 12. po redu Mali Joakim bio je i najuspešniji. Ivana Nedeljković kaže da uvek može bolje ali da su reakcije gostiju i svih posetilaca pozitivne.

U samo šest godina Puls-u je pripala čast da organizuje dva „Joakima“. Velika čast ali i obaveza, kaže direktorka Nedeljković i dodaje da je bilo teško okupiti sve na jednom mestu ali i veliki izazov za mali grad i pozorište koje je bilo u usponu.

Organizaciju Festivala Mali Joakim podržalo je Ministarstvo kulture, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, opština Lazarevac, Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije i Centar za kulturu, a direktorki Steli Stanišić uručena je zahvalnica. Nagrade po oceni žirija u nekoliko kategorija uručio je Bojan Stević, državni sekretar.

Prema oceni stručnog žirija, Grand pri za najbolju predstavu u celini pripao je predstavi „Tihi dečak“ Pozorišta za decu Kragujevac, dok je po oceni publike nagrada pripala Narodnom pozorištu Leskovac za predstavu „Mališa u zemlji knjiga“.

Specijalna nagrada uručena je i Ivici Klemencu za scenski pokret u predstavi Strahinja, Puls teatar Lazarevac, dok je Dimitrije Stajić za ulogu Strahinje u istoimenoj predstavi dobio nagradu Mali Joakim za glumačko ostvarenje.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *