Sub. sep 25th, 2021

Retrospektivna izložba dela iz kolekcije Likovnog sabora „Grujica Lazarević“

U Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac otvorena je retrospektivna izložba dela iz kolekcije Likovnog sabora „Grujica Lazarević“ iz Rudovaca. Izložba se realizuje u okviru manifestacije „Dani Lazarevca“. Na izložbi su prikazani radovi iz bogate kolekcije umetničkih dela, nastali tokom trajanja rada kolonije u periodu od 1997. do 2010. godine. Izložba će trajati do 12. avgusta 2019. godine.
Srećko Zdravković, nekadašnji selektor likovne kolonije "Grujica Lazarević"
Srećko Zdravković,nekadašnji selektor likovne kolonije „Grujica Lazarević“

Likovni sabor u Rudovcima osnovan je 1996. godine kao Rudovačka likovna kolonija, a jedan od njenih osnivača i dugogodišnji predsednik Likovnog saveta bio je Grujica Lazarević, po kojem sabor danas nosi ime. Osam umetnika likovnih i primenjenih umetnosti iz samog mesta, pre dvadeset godina, uz podršku brojnih entuzijasta, iniciralo je osnivanje Rudovačke, kao prve likovne kolonije u lazarevačkom kraju, a potom i u drugim okruzima. U pitanju je samo jedan manji deo bogate kolekcije kolonije koja je predstavljena u sklopu manifestacije “Dani Lazarevca”. Bivši selektor kolonije Srećko Zdravković priča da je učestvovanje u radu kolonije bilo zadovoljstvo i da su su tokom postojanja iste organizovana brojna druženja umetnika

Goran Perišić, predsednik udruženja za likovnu kulturu Likovnog sabora “Grujica Lazarević”
Goran Perišić, predsednik udruženja za likovnu kulturu Likovnog sabora “Grujica Lazarević”

Predsednik udruženja za likovnu kulturu Likovnog sabora “Grujica Lazarević” Goran Perišić podsetio je kako je došlo do formiranja likovne kolonije u Rudovcima i poželeo da što veći broj Lazarevčana u narednom periodu pogleda ovu značajnu izložbu.

Rudovačka likovna kolonija tokom dve decenije rada ugostila je mnoge afirmisane umetnike, koji su svoje radove poklonili koloniji, koja danas baštini oko 280 umetničkih dela u galerijskom prostoru u Rudovcima. Izložbu će posetioci Moderne galerije moći da pogledaju do 12. avgusta.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *