Ned. sep 25th, 2022

Prvaci OŠ „Dule Karaklajić“ prisustvovali radionici „Panonski mornar“ Dušana Rajšića

U Modernoj galeriji do 16. septembra biće otvorena retrospektivna izložba slika Galerije Milan Konjović iz Sombora. Tim povodom akademski vajar Dušan Rajšić pripremio je radionicu „Panonski mornar“ za učenike prvog razreda OŠ „Dule Karaklajić“. Prvaci su imali priliku da uz prilagođeno vođenje pogledaju izložbu slika ali i boje i crtaju sve ono što je Dušan pripremio za ovu radionicu.

Radionica „Panonski mornar“ dobila je naziv zbog gostujuće izložbe u Modernoj galeriji gde su naši sugrađani mogli da pogledaju dela Milana Konjovića od samog početka pa do momenta kada je nastala njegova poslednja slika. Oni stariji, umetnost istaknutog ekspresioniste doživeli su na svoj način, dok su prvaci imali priliku da o slikama Milana Konjovića doznaju na drugačiji način.

Govoreći o antičkoj Grčkoj i apstraktnoj umetnosti, Dušan je deci pokušao da praktičnim primerom pokaže da je umetnost itetako postojala u tom periodu i da je korišćenjem motiva nastajala apstraktna forma.

Na ovoj radionici deca su „putovala“ u nekoliko zemalja i upoznali se sa znamenitostima.

Deca i ovaj put nisu krila oduševljenje a sa Dušanom neki su se družili i ranije. Neki su znali ko je čuveni Milan Konjović, neki su se po prvi put susreli sa slikama ali su svi svakako uživali i kroz edukativne radionice saznali mnoge korisne stvari.

Prvaci „Dulove škole“ jedan školski čas zamenili su za obilazak Moderne galerije u kojoj su zajedno sa Dušanom Rajšićem upoznali magični svet Milana Konjovića, vozili brod, gradili krivi toranj u Pizi, bojili babušku…

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *