Sub. nov 26th, 2022

Projekat „Ujedinjene za bolje sutra“ namenjen romkinjama na teritoriji Lazarevca, Lajkovca, Mionice i Uba

U opštini Lajkovac održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen regionalni projekat „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu“ u kojem Ženski romski centar Veliki Crljeni učestvuje kroz projekat „Ujedinjene za bolje sutra“. Cilj projekta je poboljšanje kvaliteta života romskih žena i devojčica na teritoriji Lazarevca, Lajkovca, Mionice i Uba. Regionalni projekat sprovodi Care International Balkans a finansiran je od strane Austrijske razvojne kooperacije i u okviru razvojne saradnje Češke. Na konferenciji je potpisan i sporazum o saradnji opštine Lajkovac i Ženskog romskog centra.

Projekat „Ujedinjene za bolje sutra“ ima za cilj poboljšanje kvaliteta života romskih žena i devojčica, obezbeđivanje njihovog lakšeg pristupa zdravstvenim uslugama i podizanje vidljivosti važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja i sprečavanje dečijih brakova, kroz osnaživanje romskih organizacija i pojedinaca, kao i kroz stvaranje novih i kontrolu postojećih mehanizama u zajednicama.

Ženski romski centar Veliki Crljeni ovaj projekat realizuje uz podršku Care International Balkans u saradnji sa lokalnim partnerskim organizacijama u Crnoj Gori, BIH i Republici Srbiji. Slobodanka Vasić, predsednica ŽRC ovim povodom potpisala je i sporazum o saradnji sa predsednikom opštine Lajkovac.

Andrija Živanović, predsednik opštine Lajkovac rekao je ovom prilikom da svaka ideja koja pomaže normalnijem životu ne samo romske populacije, već svim jedinkama društva i da će lokalna samouprava podržati ovakve i slične projekte.

Preko osam godina Care International i Ženski romski centar sarađuju na projektima koji za cilj imaju inkluziju Roma i poboljšanje položaja Romkinja, rekla je ovim povodom Jadranka Milićević, regionalna menadžerka CARE-a.

Lokacije na kojima će biti realizovan projekat su Lazarevac, Lajkovac, Mionica i Ub. Prema popisu iz 2011. godine na Ubu ima oko 1118 Roma, u Lajkovcu  775, Mionici 351 i Lazarevcu 650. Preko 70 odsto Romkinja ne posećuje doktora, većina njih nema ni zdravstvenu knjižicu a životni vek im je oko 48 godina, rekla je ovom prilikom Jelena Ružić koordinatorka projekta.

Regionalni projekat sprovodi Care International Balkans a finansiran je od strane Austrijske razvojne kooperacije i u okviru razvojne saradnje Češke Republike.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *