Uto. avg 16th, 2022

Prezentacija odbrane i zaštite za učenike završnih razreda srednjih škola u Lajkovcu

Obuka za učenike završnih razreda srednjih škola za potrebe odbrane zemlje održana je za učenike srednje škole „17. Septembar“ Lajkovac u Gradskoj kući. Tom prilikom predstavljeni su svi aspekti odbrane i način funkcionisanja Ministarstva odbrane. Posebna tema bila je vezana za pojam bezbednosti i mesto i ulogu Vojske Srbije u kriznim situacijama.

Program Obuke za učenike završnih razreda srednjih škola za potrebe odbrane zemlje obuhvata različite teme između ostalih kakva je uloga Vojske Srbije u sistemu odbrane zemlje, kako se postaje profesionalni vojnik, vojna obaveza u Srbiji, koji su oblici nenaoružanog otpora, civilna zaštita… . Ovo je pilot projekat, a uvođenje sadržaja obuke u školski sistem iniciralo je Ministarstvo odbrane, pozivajući se na odredbe Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, koji učenike srednjih škola definišu kao kategoriju građana koji treba da steknu znanja i veštine za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja.

Neke od tema koje su takođe deo obuke maturanata srednjih škola jesu – kako postati oficir Vojske Srbije ili profesionalni vojnik, o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi u Srbiji, oblicima nenaoružanog otpora, ali i o bojnim otrovima, biološkim i zapaljivim sredstvima… Ova inicijativa ima za cilj da se stvore uslovi da učenici završnih razreda srednje škole steknu osnovna znanja o sistemu odbrane, da se upoznaju sa svojim pravima i obavezama, kao i da razviju svest o potrebi odbrane zemlje i značaju negovanja patriotskih osećanja.

Učenici završnih razreda srednjih škola nakon 27 godina ponovo uče o odbrani zemlje i ponašanju u slučaju vanrednih situacija. Kurs je pretežno teorijski i nije obavezan. Pod sloganom “neprijatelj nikada ne spava”, predmet odbrane i zaštite ušao je u učionice krajem 60-ih godina prošlog veka, a raspadom SFRJ odlazi u istoriju.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *