Ned. sep 25th, 2022

Predstavom „Strahinja“ otvoren pozorišni festival „Mali Joakim“

Predstavom „Strahinja“ Puls teatra, ovogodišnjeg domaćina festivala, u Centru za kulturu Lazarevac svečano je otvoren „Mali Joakim“. Ovaj, 12. po redu, u svom takmičarskom programu imaće osam predstava i trajaće do 08. novembra. Pored predstava koje će biti igrane u takmičarskom delu, tokom festivala organizovan je i prateći program u okviru kojeg će publika moći da pogleda tri predstave i poseti dve izložbe.

Festival predstava za decu profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“ u Lazarevac je doveo pozorište iz Šapca, Kraljeva, Kragujevca, Leskovca i Niša, a oni će tokom osam dana za publiku ali i stručnu javnost odigrati osam predstava u takmičarskom delu. Čast da prvi igraju i predstave svoj novi komad, dobili su domaćini, lazarevački Puls teatar. Po rečima direktorke festivala i lazarevačkog pozorišta Ivane Nedeljković, festival je namenjen pre svega mlađoj populaciji ali i svim ljubiteljima pozorišta.

Ivana Nedeljković, direktorka festivala "Mali Joakim"
Ivana Nedeljković, direktorka festivala „Mali Joakim“

Naša pozorišna predstava Strahinja, otvoriće ovogodišnji „Mali Joakim“. Ona je u takmičarskoj konkurenciji i mi se pre svega nadamo da će se dopasti publici mada znamo da se već dopala, ali da će se dopasti ovoj stručnoj javnosti i žiriju. Mi smo za svaku predstavu naznačili preporučeni uzrast, u principu sve predstave su za učenike nižih razreda a za one generacije koje nismo uspeli da pokrijemo takmičarskim delom, realizovaćemo prateći program odnosno predstave van konkurencije – dodala je Ivana Nedeljković.

Festival “Mali Joakim” osnovala je Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije 2015. godine, sa ciljem unapređivanja i afirmacije profesionalnog dramskog stvaralaštva namenjenog deci i mladima. Do nedavno, bio je deo programa festivala “Joakim Vujić”, koji je 2013. godine održan u Lazarevcu i koji je po broju predstava bio najbogatiji repertoarom.

Meni je jako drago što smo mi domaćini ove godine zbog toga što ove godine obeležavamo 10 godina od kako smo institucionalizovani. Mi smo 13. februara obeležili 10 godina od kako je naše pozorište dobilo status profesionalnog, mada mi nikada nismo ni bili amatersko pozorište, već mi od starta profesionalno – dodala je direktorka festivala.

Dr Milivoje Mlađenović teatrolog, Ljubica Beljanski Ristić pozorišni pedagog i Dragana Miloševski Popva pozorišni reditelj, čine stručni žiri koji će odabrati najbolju predstavu i dodeliti 11 priznanja. Međutim, priliku da svoj sud o predstavama imaće i referentna grupa učenika koja će pogledati sve predstave.

Miodrag Dinulović, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije
Miodrag Dinulović, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije

Predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije i direktor Kraljevačkog pozorišta Miodrag Dinulović rekao je za medije da je „Mali Joakim“ najmlađi festival ali ne i najmanji i svakako ne manje bitan. U njegovoj malenkosti upravo se i krije njegova veličina jer postoji zbog onih koji rastu i biće upravo oni koji će kasnije gledati „velike predstave“.

Publika će pored „Strahinje“, imati pirliku da pogleda i „Belu grivu“, predstavu „Tihi dečak“, „Legendu o mesečevoj princezi“, „Nije lako biti dete“, „Mališa u zemlji knjiga“, Ko nema vugla, gugla“ i „Pinokio kakvog još niste videli“ u okviru takmičarskog programa. U pratećem programu biće odigrane dve predstave: „Alisa“ i „Uplakana Katarina“ a u okviru likovnog programa otvorene su dve izložbe: izložba slika „Iluzije“ Biserke Petrović i izložba plakata 10 godina rada Puls Teatra. Organizacija festivala “Mali Joakim“ samo je još jedna potvrda uspeha lazarevačkog “Puls Teatra“ a iza uspešnih premijera i učešća na festivalima stoji organizacioni rad i saradnja sa drugim pozorištima.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *