Ned. sep 25th, 2022

Predstava „Noć bogova“ oduševila lazarevačku publiku

Predstava „Noć bogova“ najizvođenijeg hrvatskog pozorišnog pisca Mire Gavrana, u kojoj igraju Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Ilić, izvedena je u Centru za kulturu Lazarevac. Radnja predstave se dešava jedne večeri na desetogodišnjicu prijateljstva kada se kralj Luj XIV (Ćetković), dvorska luda (Lutkić) i pisac Molijer (Ilić) zajedno opijaju evocirajući uspomene na prohujala vremena. Usred veselja, kralj otkriva da je saznao da njih dvojica igraju farsu o njemu u kojoj ga ismevaju, pa prisiljava svoje prijatelje da tu farsu odigraju samo za njega.

„Noć bogova“ je dinamičan komad o ljubavi, prijateljstvu i vladanju, pun neočekivanih obrta koji pozorišnoj publici zadržavaju dah, u proteklih četvrt veka imao je čak 19 pozorišnih premijera širom sveta. Ovo je tragikomedija ali i svojevrsna politička farsa, sa gorkim ukusom u ustima zbog jasne kritike stvarnosti koja nam se dešava.

Komad stavlja svoje junake na muke kojima su ljudi izloženi od kad žive u zajednicama. Čovek koji je razapet između želje da uradi ono što oseća da je pravedno i načina kako mora da živi u svetu i odnosi se prema moćnijima od sebe. Postavlja se pitanje o čemu odlučuju vladari, a koje odluke donose pod uticajem drugih.

Predstavu “Noć bogova” u kojoj igraju Lutkić, Ćetković i Ilić, na scenu je postavio reditelj Marko Manojlović pre pet godina, pred lazarevačkom publikom predstava je odigrana 102. put.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *