Ned. sep 25th, 2022

Pozorišna predstava „Petrijin venac“ Ateljea 212 odigrana u Centru za kulturu

Pozorišna predstava „Petrijin venac“ Ateljea 212 u dramatizaciji Mile Mašović Nikolić i režiji Bobana Skerlića odigrana je u Centru za kulturu Lazarevac. Četrdeset godina posle premijere drame „Protuve piju čaj“, veliki pisac Dragoslav Mihailović ponovo se igra na sceni Ateljea 212. Reč je o predstavi nastaloj prema njegovom romanu „Petrijin venac“. U ovom čitanju Petriju igraju tri glumice, a dramatruškinja Mila Mašović – Nikolić kaže da su na ovaj način prikazana „tri lica žene u društvu, a da je kroz njih žena svaki put marginalizovana, ali u novom kontekstu“.

“Petrijin venac“ Dragoslava Mihailovića, dramaturško –rediteljsko rešenje Mile Mašović Nikolić i Bobana Skerlića, u produkciji Ateljea 212, odigrana je na velikoj sceni Centra za kulturu Lazarevac. “Perijin venac“ Ateljea 212 arhetipsku temu ženske sudbine kao paradigmatske žrtve ubojitog provincijalnog patrijarhata doslovno raspliće na sceni. Tragične sudbine žena u neprekidnoj interakciji pletu tri glumice Marta Bjelica, Jovana Gavrilović i Milica Mihajlović. Tumačeći ulogu Petrije kao udovice Milica Mihajlović svoje učešće u ovoj predstavi vidi kao privilegiju i kako nam je rekla životni poklon da sa dovoljno samopouzdanja i hrabrosti tumači glavni lik u predstavi napravljenoj po delu njenog oca Dragoslava Mihailovića.

Milica Mihajlović, glumica
Milica Mihajlović, glumica

Nakon predstave “Protuve piju čaj“ takođe po tekstu Dragoslava Mihailovića, bilo je neophodno četrdeset godina da nova predstava ovog književnika ponovo bude postavljena u Ateljeu 212.

Sudbina žene iz rudarskog sela u Pomoravlju, koja se snažno nosi sa bremenom patrijarhalnog života i nepobedivom željom da se odupre fatalnoj konačnosti i ide dalje, isprepletena je sa brojnim muškim likovima i njihovim takođe tragičnim sudbinama. U moru negativnih muških likova u predstavi, ulogu pozitivca, tumači Tihomir Stanić.

Tihomir Stanić, glumac
Tihomir Stanić, glumac

Scenografiju je osmislio Goran Stojčetović, a za kostimografiju je bila zadužena Tatjana Radišić. Muziku je komponovao Mate Matišić. Uloge tumače Marta Bjelica, Jovana Gavrilović, Milica Mihajlović, Ivan Marković, Tihomir Stanić, Igor Đorđević. Jelena Rakočević, Isidora Minić, Branislav Zeremski i Vladislav Mihailović.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *