Sub. nov 26th, 2022

Povećan broj pacijenata u Lajkovcu sa simptomima sličnim

Na teritoriji opštine Lajkovac nema zvanično potvrđenih pacijenata sa virusom gripa, ipak povećan je broj onih koji se sa simptomima sličnim gripu javljaju u lajkovački Dom zdravlja, izjavila je direktorka Ljiljana Molerović. U ovoj zdravstvenoj ustanovi nabavljeno je 400 doza vakcina protiv gripa i sve su blagovremeno utrošene.

Od posledica virusa gripa u Srbiji je od početka sezone umrlo šestoro ljudi, a registrovano je 68.516 obolelih sa simptomima sličnim gripu, što je za 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ registruje se nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa, dok je u evropskom regionu, u većini zemalja aktivnost virusa na srednjem nivou. Na teritoriji opštine Lajkovac povećan je broj osoba sa simptomima sličnim gripu.

Savet svim pacijentima koji imaju tegobe slične gripu da se obrate za pomoć lekaru ukoliko imaju otežano disanje ili gušenje. Mala deca i hronični bolesnici treba da se jave na pregled već sa pojavom temperature.

S obzirom da je za stvaranje imuniteta neophodno da prođe dve do tri nedelje od vakcinacije, u ovom momentu najbolje je sprovoditi opšte mere prevencije – izbegavanje boravka u prostorijama sa većim brojem ljudi, provetravanje prostorija, fizička aktivnost, zdrava ishrana, higijena ruku, higijena respiratornmih puteva.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *