Ned. sep 25th, 2022

Ove godine lazarevačka biblioteka „Dimitrije Tucović“ obeležiće 70 godina postojanja

Ove godine lazarevačka biblioteka „Dimitrije Tucović“ obeležiće 70 godina postojanja. Gradska biblioteka u Lazarevcu osnovana je 1949. godine, a matičnom za opštinu Lazarevac proglašena je 1966. godine. Danas je Biblioteka „Dimitrije Tucović” u mreži Biblioteke grada Beograda, ali je finansijski samostalna. Osnivač Biblioteke je Skupština grada Beograda koja finansira osnovne delatnosti ustanove. Zahvaljujući digitalnim izdanjima lista „Kolubara“ pripremićemo izložbu i pronaći korisne informacije o radu naše ustanove, rekla je direktorka Jasmina Ivanković.

Biblioteka

Prva knjižnica sa čitaonicom u Lazarevcu osnovana je 14. avgusta 1910. godine na inicijativu uglednih Lazarevčana tog vremena: Spasoja Cvetkovića, opančara, Božidara Terzića, tkača, Živka Vojića, opančara, Dragutina Mitića, terzije i abadžije, Blagoja Smiljanića i Svetislava Matića. Danas biblioteka ima 9000 korisnika, bogati književni fond i digitalna izdanja periodike, lista „Kolubara“, „Gimnazijalac“, „Staze“ i sindikalne novine.

U godini velikoj jubileja u pripremi je izložba a redovni izveštaji i građa iz tadašnje periodike biće od velike pomoći u realizaciji obeležavanja sedam decenija postojanja, kaže Jasmina Ivanković.

Osnivač Biblioteke je Skupština grada Beograda koja finansira osnovne delatnosti ustanove. Biblioteka „Dimitrije Tucović” kao posebna odeljenja ima dečije odeljenje, odeljenje za odrasle, odeljenje periodike, odeljenje stručnog fonda i odeljenje za nabavku i obradu. Mrežu ogranaka čine stacionirani ogranci u Velikim Crljenima, Dudovici i Rudovcima i zajedničke biblioteke sa osnovnim školama u Junkovcu i Stepojevcu.

Кnjižnica je počela rad sa 400 knjiga i predstavljala je mali kulturni centar varošice. Preko knjižnice, radnici su bili pretplaćeni na „Radničke novine”, a povremeno su bila organizovana i različita predavanja u čitaonici. Кnjižnica je radila do početka Prvog svetskog rata, kada su svi njeni članovi otišli u rat kao vojni obveznici. Biblioteka je do 2011. godine bila smeštena u prostorijama lazarevačkog Centra za kulturu, a u svoju zgradu, nakon višegodišnje adaptacije zgrade stare bolnice u centralnom delu grada, preseljena je  2011. godine. Nova zgrada Biblioteke svečano je otvorena prvog dana 23. Festivala humora za decu, 13. septembra 2011. godine.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *