Uto. avg 16th, 2022

Održan lazarevački dečiji festival Ladef

Prvi lazarevački dečiji festival „Ladef“ održan je u Modernoj galeriji u organizaciji Muzičke škole „Marko Tajčevič“, a uz podršku GO Lazarevac, Turističke organizacije, udruženja LULU i „Prijatelji dece Lazarevca“. Pravo učešća na festivalu imala su deca od 5 do 12 godina iz zemlje i inostranstva. Festival je predviđen za dve umetničke oblasti, muzičke i likovne a žiri sačinjen od stručnjaka iz obe oblasti ocenjivao je najbolje.

Organizovanjem festivala ovog tipa obuhvatili smo sve uzrasne kategorije naših najmlađih sugrađana ali i gostiju iz drugih gradova. Ladef je predvideo mogućnost deci da iskažu svoje umetničke sposobnosti iz oblasti likovne i muzičke umetnosti, kaže Aleksandar Stanković direktor Muzičke škole, koja je organizovala prvi festival dečijeg stvaralaštva ovog tipa u Lazarevcu.

Ono što je posebno bitno istaći je da želimo deci da pružimo odgovarajuće muzičke sadržaje u skladu sa njihovim godinama, dodaje Stanković.

Aleksandar Stanković, direktor Muzičke škole "Marko Tajčević"
Aleksandar Stanković, direktor Muzičke škole „Marko Tajčević“

Festival je posvećen iksljučivo deci a kandidati su podeljeni u tri kategorije: predškolski uzrast, mlađi školski uzrast i viši školski uzrast. U muzičkoj oblasti deca su se takmičila u nekoliko disciplina: vokalni solista, vokalni ansambli, hor, instrumentalni ansambli i solista i orkestar. U likovnoj oblasti, kandidati su imali zadatak da pogledaju kratak filmski sadržaj i prikažu svoju likovnu inspiraciju.

Organizaciju prvog festivala Ladef pomogli su brojni privredni subjekti iz naše opštine, GO Lazarevac, kao i sve kulturne institucije.

Iz svih uzrastnih kategorija, žiri sastavljen od iskusnih muzičkih i likovnih pedagoga i stvaralaca, imao je zadatak da proglasi po jednog apsolutnog pobednika.

Rezultati prvog lazarevačkog dečijeg festivala „Ladef“:

kategorija vokalni solisti ( najmlađi do 7 god.)

Petra Babić studio „Kap Kap“ Valjevo – 100 bodova I nagrada

– prva kategorija  od 7 do 10 godina

Tara Đurić iz studia „Kap Kap“ iz Valjeva -100 bodova.

druga kategorija od 10 do 14 godina

Iva Tomić  učenica Muzičke škole „Marko Tajčević“ iz Lazarevca -100 bodova

u kategoriji instrumentalnih solista

Petar Milutinović iz Lazarevca – 100 bodova

– u kategoriji vokalnih ansambala pobednici su:

Đorđe Andrić i Tara Đurić iz studia „Kap Kap“ iz Valjeva – 100 bodova

– u kategoriji horova

horić „Pikolini“ iz Muzičke škole „Marko Tajčević“ iz Lazarevca -100 bodova

Prvi Ladef protekao je u najboljem redu uz učešće velikog broja dece, kako iz Lazarevca, tako i iz okolnih gradova. Očekivanja organizatora su da naredne godine ovaj festival postane i međunarodni.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *