Sub. nov 26th, 2022

Odigrana predstava „Kolevka bajke za vremena“ Pan teatara iz Beograda

“Kolevka bajke za vremena“ naziv je predstave koju je u Centru za kulturu Lazarevac u okviru manifestacije “Dani Kolubarske bitke“ odigrao Pan teatar iz Beograda. Predstava je urađena u saradnji sa Ministarstvom za rad Republike Srbije. Naslov predstave je uzet iz stiha pesme „Plava grobnica“, pisca Milutina Bojića. I sam pesnik pogođen prelaskom preko Albanije, napisao je pesmu koja je do danas najuverljivije svedočanstvo o tragediji srpske mladosti.

Predstava „Kolevka bajke za vremena“ govori o herojskim sudbinama troje mladih ljudi, o deci koja su se našla u vrtlogu ratnih zbivanja. Priča predstave obuhvata period od početka Prvog svetskog rata do dolaska na Krf. Bez patetičnih tonova, a zahvaljujući jednostavnom rediteljskom postupku koji afirmiše glumačke potencijale, ova predstava je prevazišla okvire prigodne svečarske produkcije, stavljajući u prvi plan glumački ansambl.

Radnja predstave počinje 1990. godine, kada pradeda Milan slavi rođendan sa svojom porodicom. Dok proslava još traje, on se povlači u svoj kutak na tavanu, prepun uspomena. Pridružuje mu se i praunuk Marko, sa kojim pradeda Milan ima odnos pun poverenja i razumevanja. Pradeda Milan, setan i emotivan počinje da čita svoj dnevnik, kojeg je godinama pisao. Priseća se najboljeg druga koga je upoznao tokom zbega preko albanskih planina.

Likovi pominju, kroz dijaloge i ispovesti, istorijske podatke i činjenice, kako bi publika gledajući predstavu imala uvid u uzroke zbog kojih je i došlo do zbega u kojima je stradalo na hiljade mladih ljudi. Cilj je da se današnjoj mladoj publici, a predstava je namenjena starijim osnovcima i srednjoškolcima, prikaže kroz šta su prolazili njihovi vršnjaci, i sačuva uspomena na te mlade ljude koji su svojim nestvarnim rodoljubljem ostvarili bolje sutra.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *