Ned. sep 25th, 2022

Najradosniji hrišćanski praznik – BOŽIĆ

Božić je najradosniji hrišćanski praznik kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. To je praznik rođenja novog života, dece i roditeljstva i kao takav obeležava se najlepšim verskim običajima. Prethodi mu Badnji dan, koji se po tradiciji obeležava unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom. U Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija liturgije će se služiti kao i svim drugim danima, jutarnja služba u 8 časova a večernja u 18, kaže sveštenik Vlada Dimitrijević. Paljenje badnjaka u Lazarevcu je ispred hrama na Badnji dan u 18 časova, dok je u Lajkovcu 16:45.

Sama suština praznika svuda je ista, slavi se Hristovo rođenje, ali se i neguju porodični odnosi, s obzirom da je tradicija da tog dana bližnji budu na okupu. Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. U našem narodu ovaj praznik se vezuje za najlepše verske običaje i obrede koji su se održali i danas, mada delimično promenjeni.

Praznik Božić najbolje je opisan na ikoni rođenja Isusa Hrista, kaže sveštenik Vlada Dimitrijević. Naš Spasitelj rođen je u štali i šalje nam jasnu poruku.

Badnjakom, odnosno božićnim drvetom, u kuću se unose sreća, zdravlje i napredak. Paljenje ovog svetog drveta u sebi nosi simboliku, koja se kod Srba čuva i prenosi od pamtiveka.

Na Božić se ljudi pozdravljaju rečima: „Hristos se rodi!“ i otpozdravljaju sa: „Vaistinu se rodi!“. Ukoliko se šalje čestitka na njoj treba da piše „Mir Božji, Hristos se rodi“. Otac Vlada Dimitrijević čestitao je vernicima praznik i uputio poruku…

Božić treba proslaviti liturgijski. Jutarnja liturgija za Božić najveća je i najvažnija liturgija koja se služi na taj praznik. Nakon jutarnjeg bogosluženja vernici odlaze kućama na ručak sa porodicom i prijateljima. Ovo je praznik porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *