Ned. sep 25th, 2022

Kako razlikovati običnu prehladu i grip?

Virusne infekcije respiratornog sistema su najčešće infekcije kod ljudi. U zimskom periodu su najzastupljenije u našoj populaciji. Smatra se da u sezoni gripa u našoj zemlji oboli od 350 do 700 hiljada ljudi. Što se tiče svih virusnih infekcija, možemo ih podeliti na obične prehlade i grip. Kada je u pitanju prehlada, nju izaziva više od 100 podtipova virusa dok je kod gripa aktuelan virus influence koji je u ovom periodu karakterističan za naše podneblje.

Simptomi svih prehlada su slični a među osnovne spadaju osećaj nelagode u grlu, nosu, bol u mišićima, temperatura, odnosno opšta malaksalost. Grip ima iste simptome ali oni mnogo burnije počinju. Osobe obolele od gripa imaju visoku temperaturu, kaže za Gem Aleksandra Spasojević specijalista za bolesti pluća u lazarevačkom Domu zdravlja.

Temperatura i preko 40 stepeni, bol u mišićima, suv kašalj koji kasnije postaje produktivan, sve su to simptomi gripa. I prehlada i grip obično traju od sedam do deset dana ukoliko ne postoje komplikacije. Komplikacije kod obične prehlade su veoma retke međutim kada je grip u pitanju, kod određenog broja pacijenata mogu se pojaviti bakterijske super infekcije koje se nadovežu na virusnu infekciju, kaže specijalista za bolesti pluća Aleksandra Spasojević.

Ono što je najvažnije i za grip i prehladu jeste prevencija. Doktorka Spasojević ovom prilikom apelovala je na sve sugrađane, pogotovo one starije da se vakcinišu protiv sezonskog gripa. Vakcinacija u lazarevačkom Domu zdravlja, podsetila je, obično traje od kraja oktobra do sredine januara. Ona je i dodala da je vakcinacija u jeku epidemije beskorisna.

Tokom epidemije gripa savet je da se izbegavaju mesta gde ima mnogo ljudi kao i zatvorene i neprovetrene prostorije. Poželjna je izbalansirana ishrana sa dosta voća i povrća, redovan san, šetnje po čistom vazduhu. Ipak možda i najvažnije od svega, redovno pranje ruku, jer se na ovaj način prenose sve respiratorne infekcije.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *