Uto. avg 16th, 2022

Izložba „Prvo i drugo stanje disanja“ Milice Antonijević i Dušana Novakovića

U nastavku izlagačke sezone u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac otvorena je zajednička izložba grafika i fotografija „Prvo i drugo stanje disanja“, Milice Antonijević i Dušana Novakovića. Na izložbi su predstavljene dve serije radova, grafike iz serije „Tragači“ Milice Antonijević i analogne fotografije iz serije „Sobranie“ Dušana Novakovića. Izložba je otvorena do 15. novembra.

Grafike koje govore o trajanju, nestajanju, ali i novim počecima, kao i crno-bele fotografije kritički orjentisane prema stvarnosti, čine celinu izložbe u čijem nazivu ima jasne simbolike koja ukazuje na važne elemente u životu svake žive jedinke. Milica i Dušan, svako na svoj način, upečatljiv i prodoran, uveli su nas u priču o dva elementa, vodi i vazduhu. Voda je za Milicu izvor života. Na grafikama koje su nastale u periodu od 2017-2019. godine sada su deo celine „Prvo i drugo stanje“.

Tema Dušanovih fotografija je vazduh. Njegove fotografije nastale su 2017. godine u okviru serije „Sobranie“ i na njima su pušači koji su imali zadatak da bez cigarete izdrže osam minuta, koliko i traje ekspozicija.

Pri samom ulasku u Modernu galeriju susrećete se sa mirisom belih ljiljana, koji su poređani u sam centar izložbenog prostora. I ne bez razloga. Izložbu prati i video rad „Prvo i drugo stanje disanja“ nastao 2019. godine.

Umetnici planiraju da naprve seriju i o drugim elementima. Do tada, posetioci Moderne galerije imaće priliku da pogledaju radove u okviru izložbe „Prvo i drugo stanje disanja“ sve do 15. novembra.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *