Ned. maj 22nd, 2022

Izložba „Priča o smrti devet avijatičara“ prikazana Lazarevčanima

U holu biblioteke „Dimitrije Tucović“ Lazarevac otvorena je izložba „Priča o smrti devet avijatičara“ povodom bombardovanja Lazarevca 1941. godine. U sklopu izložbe posetiocima je prikazan dokumentarni film na ovu temu. O izložbi su govorili pukovnik u penziji Branislav Anočić i autor izložbe prof. Dr Milorad Đoković.

U istoriji srpskog naroda postoje mnogi neistraženi događaju, zaboravljeni junaci, naučnici i umetnici, neizgrađena spomen obeležja, uprkos nastojanjima da se sačuva tradicija i identitet minulog stoleća. Jedna od zaboravljenih priča je i sudbina pomoćnog aerodroma kod Lazarevca, koji je u aprilskom ratu 1941. godine uništen od nemačke avijacije, kada je poginulo devet avijatičara, rekao je autor izložbe Milorad Đoković. On objašnjava kako je došao na ideju da uradi ovu izložbu i naglašava da će pokrenuti inicijativu da se u Lazarevcu podigne spomenik avijatičarima.

Rekonstrukcija ovog događaja trajala je više decenija analizom relevantnih arhivskih izvora i naporom autora, stručnjaka i entuzijasta koji su imali osećaj da se utvrdi istina o stradanju pripadnika kraljevske avijacije, o čemu se na ovoj izložbi prvi put upoznaje lazarevačka i šira javnost. Izložbu će posetioci biblioteke moći da pogledaju narednih deset dana.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *