Sub. nov 26th, 2022

Do kraja godine početak izgradnje Regionalne deponije u Kaleniću

U opštini Osečina održana je sedma vanredna sednica skupštine Privrednog društva „Eko Tamnava“ Ub na kojoj je usvojena izmena Plana javnih nabavki za 2019. godinu i odluka o dodeli Ugovora za izradu projekta za građevinsku dozvolu. Sednici je prisustvovao i Dragan Jeremić državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, koji je dao veliki doprinos u realizaciji ovog projekta.

Opština Osečina po prvi put bila je domaćin sednice skupštine PD Regionalni centar za upravljanje otpadom “Eko-Tamnava“ doo. Kvalitetno upravljanje otpadom je za našu lokalnu samoupravu jedan od primarnih zadataka kaže domaćin Dragan Aleksić, predsednik opštine Osečina. Davno smo prepoznali značaj ove deponije i uključili se u projekat i očekujemo da u ovoj godini konačno počne proces izgradnje. Problem deponije u našoj opštini isti je kao u većini gradova i opština u Srbiji, dodaje Aleksić.

Dragan Aleksić, predsednik opštine Osečina
Dragan Aleksić, predsednik opštine Osečina

Vlada Republike Srbije donela je odluku da 65 miliona dinara usmeri za izradu projekta za građevinsku dozvolu, reviziju Regionalnog plana upavljanja i tehničku pomoć, što automatski podrazumeva dobijanje građevinske dozvole, a izvođenje radova je planirano u drugoj polovini 2019. godine. Jedan jedini ponuđač javio se na tender i ispunio sve uslove a to je „Energo projekt“, rekao je ovom prilikom Đorđe Maksimović, predsednik skupštine.

Đorđe Maksimović, predsednik skupštine PD "Eko Tamnava" Ub
Đorđe Maksimović, predsednik skupštine PD „Eko Tamnava“ Ub

Sednici skupštine prisustvovao je i državni sekretar Dragan Jeremić, koji je pored Slobodana Perovića, pomoćnika ministra, dao veliki doprinos završnici ovog projekta, dodaje Maksimović.

Projekat za građevinsku dozvolu i regionalni plan biće završeni u roku, kaže Maskimović i očekuje dobijanje građevinske dozvole u julu ili avgustu ove godine.

Regionalna deponija „Kalenić“ locirana je na 70 hektara devastiranih kopova RB „Kolubara“ a zajednički je grade Valjevo, Ub, Lajkovac, Ljig, Monica, Osečina, Vladimirci, Koceljeva, Barajevo, Lazarevac i Obrenovac. Radi se o trenutno najvećem regionalnom projektu u Srbiji iz oblasti zaštite životne sredine, a projekat izgradnje Regionalnog sistema za upravljanje otpadom “Kalenić“ nalazi se na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata, u okviru dokumenta Nacionalni prioriteti za međunarodnu pomoć za period 2014 – 2017. sa projekcijama do 2020. godine, koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *