Ned. maj 22nd, 2022

Prva decenija lazarevačkog pozorišta „Puls teatar“

Prvo prigradsko pozorište „Puls teatar“ obeležilo je deset godina od osnivanja. Glumci jednog od najmlađih pozorišta u zemlji tim povodom za Lazarevčane su u Centru za kulturu izveli predstavu „Epitaf“. Predstavi su prisustvovali svi glumci „Puls teatra“ i na ovaj način obeležili značajan jubilej, deceniju uspešnog postojanja. Sam jubilej značajan je ne samo za glumce već i za Lazarevac. Podsetimo, 13. februara 2009. godine, skupština Gradske opštine Lazarevac osnovala je Prvo prigradsko pozorište i na taj način kulturu u Lazarevcu podigla na nivo mnogo većih gradova u Srbiji.

Prvo prigradsko pozorište je osnovano odlukom Skupštine Gradske opštine Lazarevac 13. februara 2009. godine. Tada su se stekli pravni uslovi da gradske opštine mogu da budu osnivači ustanovama. Višedecenijski rad je doveo do toga da se od neformalne trupe zatim i Udruženja građana, dođe do toga da Lazarevac može da se pohvali pozorištem od deset glumaca i celim timom profesionalnih i talentovanih ljudi, istakla je pomoćnica direktorke pozorišta Maja Sofronijević.

Od svog osnivanja Prvo prigradsko pozorište je član Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije. U pitanju je Udruženje koje okuplja 15 profesionalnih teatara južno od Save i Dunava i “Puls teatar” je sa mnogima od njih već ostvario odličnu saradnju.

“Puls teatar” predstavio je u saradnji sa pozorištem iz Novog Pazara predstavu “Živi su, nije smešno” koja je naišla na odlične kritike publike. Ovaj komad do sada je izveden četiri puta.

Lazarevac ima ozbiljnu pozorišnu publiku i to se vidi po tome što sale nisu pune samo kada dolazi neko poznato beogradsko pozorište sa popularnim glumcima već se karte rasprodaju i  kada gostuju teatri iz unutrašnjosti i kada su na sceni glumci koji nisu poznati širokim narodnim masama, izjavila je Maja Sofronijević.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *