Uto. avg 16th, 2022

Da li je dijabetes tihi ubica?

Gotovo pola milijardi stanovnika planete boluje od dijabetesa, mnogi nesvesni da imaju ovu bolest, a navedena cifra će, kako svi parametri pokazuju i dalje rasti. Za šećernu bolest može se reći da je „tihi ubica“, jer naročito kad je u pitanju dijabetes tipa 2, nema izrazite i burne simptome zbog kojih bi se oboleli javili lekaru i dodaje se kako se događa kako se osobi tek pet do deset godina nakon nastanka bolest dijagnostikuje.

Insulin-1

Povodom 14. novembra, kada se obeležava Svetski dan dijabetesa, posetili smo apoteku Viva koja posluje pod brendom Dr Max i sa farmaceutima razgovarali o bolesti koju mnogi nazivaju „tihi ubica“. Preko 425 miliona ljudi u svetu trenutno živi sa dijabetesom. Većina obolelih ima tip 2 dijabetesa, koji se u velikoj meri može sprečiti kroz redovnu fizičku aktivnost, zdravu i uravnoteženu ishranu, kao i promociju zdravog životnog okruženja.

Dijabetes se dijagnostikuje na nekoliko načina. Tokom vremena, dijabetes može oštetiti srce, krvne sudove, bubrege, vid i nerve. Odrasli sa dijabetesom imaju dva do tri puta veći rizik za nastanak srčanog udara i šloga.

Pravilna ishrana je veoma važna u prevenciji dijabetesa, ali u lečenju i usporavanju razvoja komplikacija ove bolesti. Korekcija navika vezanih za ishranu, fizičku aktivnost, stres, pušenje i drugih od značajnog su uticaja na prevenciju ili na odlaganje nastanka dijabetesa tipa 2. Nastanak dijabetesa tip 1 ne može se sprečiti, ali se navedenim korekcijama može povoljno uticati na komplikacije šećerne bolesti u smislu njihovog odlaganja i usporavanja nastanka.

U Srbiji svaki pacijent koji prima insulin ima pravo na određeni broj tračica za merenje šećera u krvi. U gotovo svim apotekama postoji besplatno merenje nivoa glukoze u krvi. U apotekama Viva, koje posluju pod brendom Dr Max često se organizuju savetovanja za dijabetičare i druge korisnike. Ova apoteka za svoje korisnike organizuje i brojne akcije a u okviru novembra meseca za određene brendove mogu se kupiti povoljno ili dobiti čak i besplatno aparati za merenje nivoa šećera u krvi ukoliko se kupi određeni broj tračica.

Uz dobru ponudu, zaposleni u apotekama Dr Max su uvek na raspolaganju svojim pacijentima. Ukoliko vam je potreban savet o samoj terapiji, o upotrebi penkala za aplikaciju insulina, o radu insulinskih pumpi ili korišćenja aparata za određivanje glukoze u krvi, za svaku informaciju se možete obratiti farmaceutima, kažu u apoteci Viva  koja posluje pod brendom Dr Max i nalazi se na adresi Janka Stajčića 4/a.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *