Sre. dec 1st, 2021

Automobil za Mobilni tim za inkluziju Roma opštine Lajkovac

Mobilnim timovima gradova i opština u Srbiji koji se bave inkluzijom Roma, u okviru programa podrške EU, uručeni su ključevi 30 automobila „Fiat Tipo“, kao i 30 laptop računara, a u cilju podizanja njihovog kapaciteta i adekvatnog funkcionisanja. Lajkovac je jedan od gradova koji imaju mobilne timove za inkluziju Roma i kojima je Evropska unija donirala automobil radi lakšeg funkcionisanja. Program od 2017. godine sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, finansira EU, a glavni korisnik je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na svečanom uručenju automobila i računara opštinu Lajkovac predstavljali su predsednik Andrija Živković i zamenik predsednika Nenad Džajević. Svečanosti su prisustvovali šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević i državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević. Ministar Zoran Đorđević rekao je da je inkluzija Roma osetljivo i dvosmerno pitanje koje, po njegovim rečima, zahteva svesnost pripadnika romske populacije da imaju mogućnost da budu deo šire društvene zajednice, ali i njihovu želju da to postanu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da će dodela automobila i računara mobilnim timovima koji se bave inkluzijom Roma omogućiti bolje i lakše ostvarivanje usluga namenjenih romskoj zajednici. On je ukazao da je jedna od osnovnih vrednosti EU socijalna inkluzija, solidarnost, kao i pomoć najugroženijima, a da je romska zajednica među najugroženijim populacijama u Srbiji i zato zaslužuje posebnu pažnju.

EU je do sada u ovoj oblasti obezbedila 1,4 miliona evra, a u budućnosti je planirano i dodatnih 20 miliona. Mobilni timovi za inkluziju Roma su opštinska (gradska) radna tela, formirana u cilju jačanja saradnje između lokalnih institucija i romske zajednice. Mobilni timovi organizuju posete romskim naseljima i koordinisanu podršku pojedincima i porodicama.

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *