Ned. sep 25th, 2022

Apoteka Dr Max: Kako sprečiti i kako lečiti respiratorne infekcije?

Respiratorne infekcije, kašljanje, temperatura i malaksalost simptomi su na koje se ovih dana mnogi žale. Promene vremena i povratak đaka u škole jedan je od razloga što se infekcije brže šire, pa se i mali i veliki pacijenti žale na glavobolju, malaksalost, bolove u grlu, infekcije respiratornih organa. Kada su neophodni antibiotici a kada koristiti druga sredstva za prevenciju, ublažavanje simptoma i lečenje bolesti razgovarali smo u apoteci Viva, koja posluje u okviru brenda Dr Max.

Početkom jeseni, pa sve do kraja decembra, kada kreće sezona gripa, respiratorne infekcije su uobičajena pojava. Odrasli od raznih virusa obole u proseku tri do pet puta godišnje, a deca čak do sedam puta. Najbolju prevenciju predstavlja jačanje imuniteta: uzimanje vitamina, konzumiranje zdrave hrane, voća i povrća, ispijanje limunada i čajeva. Bitno je i boraviti na svežem vazduhu i šetati najmanje pola sata dnevno, izbegavati stresne situacije, spavati noću osam sati, češće provetravati prostorije… Ipak kada do tegoba dođe treba se najpre obratiti lekaru, ili primeniti terapiju za ublažavanje simptoma.

Problemi sa disajnim putevima sve češće se leče inhalatornom terapijom koja omogućava bezbolnu primenu lekova u kućnim uslovima. I dok je nekada za ovaj postupak bila dovoljna posuda sa toplom tečnošću i peškir, danas se za ovu terapiju koriste aparati koji pretvaraju tečnosti u čestice aerosol – inhalatori, a efikasnost zavisi kako od karakteristika aparata, tako i od pacijenta.

Izlazeći u susret zahtevima svojih klijenata 31. oktobra u prostorijama apoteke Viva 17 koja posluje pod brendom Dr Max na adresi Janka Stajčića 4/a organizuje se stručno savetovalište sa konsultantskim pregledima vezanim za deformitete stopala dece i odraslih. Savetovalište će trajati od 16-19 časova a termini za preglede sa eminentnim stručnjacima iz Ortopedije Rudo mogu se zakazati u apoteci.  

image_pdfKreiraj PDF dokumentimage_printŠtampaj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *